вторник, 9 септември 2014 г.

LONDON - third time lucky

Здравейте Момичета,

Ако Париж е градът, в който искам отново да се върна, то Лондон е градът, в който бих живяла :)) Не, че съм тръгнала да напускам китната ни и мила родина, но ако си семейно необвързан, свободолюбив млад човек, идеалното място за живеене според мен е Лондон. Обичам този динамичен, променлив и богат на култури и впечатления град. Обичам  забързания му ритъм на живот, разнообразието от колоритни преживявания, които може да ти осигури. Предполагам не всеки ще е на моето мнение, тъй като там е шумно, пренаселено и прекалено различно от нашите представи за реалност,но аз съм от хората, които не обичат тишината и спокойствието. Затова винаги когато имам финансовата възможност и време отскачам до този град, за да заредя батериите и да погостувам на много скъп за мен човек. Едно чудно момиче със цветистото име Лилия, която учи и продължи да живее в Лондон, изгради успешна кариера, успя да запази всичко хубаво българско в себе си, но същевременно възприе и много положителни качества от западния модел на образование и поведение.



Tower Bridge




Предишните два пъти в Лондон бяхме единствено с Лили и програмата ми беше - културни обиколки през деня и некултурни обиколки по клубовете през нощта, но този път имах прекрасни спътници - моята сестра Жужи и любимата ми племенница Стефани. Заформи се едно лудо женско пътешествие , изпълнено с много емоции и няма да крия много детско мрънкане :))

Моята приятелка живее в квартал Челси, на 10 минути пеша от стадион "Стамфорд Бридж". За всички разочаровани мъже ще поясня, не разгледахме стадиона, не се поспряхме дори да го огледаме, единствено си направихме снимка по някаква случайност и то се оказа, че било пред магазина за сувенири на стадиона :) Кварталът е много спокоен, подреден и и няма да крия рай за all good looking men. Явно Лили е подбрала с цел апартамента си, защото толкова красиви мъже на квадратен метър не бях виждала много отдавна :)





Причаквахме клуб Челси :)


Тъй като аз съм ходила 2 пъти преди това в Лондон, а и благодарение на указанията на Лили,  решихме да обикаляме сами посредством градския транспорт и метро по предначертаните дестинации, вместо да се качим на hop off hop on автобусчетата (или както една моя близка приятелка ги нарича hip hop автобусите). Картата за транспорт за 5 дена за зона 1,2,3 беше по спомен около 40 GBP. За деца до 7 г. е безплатно пътуването :) Стефи имаше късмет. Времето си беше много приятно като за август:  дънки + сако = си готов и право към Big Ben. Спирката на метрото е Westminster, а излизайки от тъмното предверие биваш буквално зашеметен от внушителната часовникова кула, която се извисява точно пред теб. Big Ben се намира на брега от едната страна на река Темза, отстрани около него се намират Парламентът, Уестминстърското абатство, Статуята на Чърчил.  Изобщо все красота :)) Входът за абатството е 16 GBP, а сядайки във вътрешния му двор все едно се намирате в Хогуъртс :)) при Хари Потър. В самата сграда е забранено да се снима.



The Big Ben

Churchill

Westminstwe Abbey



Минавайки по моста послушахме малко шотландски гайди, снимахме London Eye и се изкушихме да похапнем карамелизирани бадеми от един казан. Главната детска цел беше  Sea Life London Aquarium, където откарахме 2 часа без дори да се усетим. Минахме по смъртоносната пътека над акулите :) Може да си вземете комбиниран билет за корабче по Темза, London Eye и  Аквариума, но тъй като ние избегнахме другите две атракции, цената на билет в аквариума е 21 GBP за възрастен. Лично аз предпочитам лондонския Аквариум  през този  в Истанбул - Тюркоазо.



London Eye and Stefany 


След това беше момент и възрастните да се порадват, а какъв по-добър повод от това да се отбием в Harrods :) Дори да не пазарувате, непременно посетете Harrods - този голям шопинг център се е превърнал в един от символите на съвременен Лондон. Приземнияt етаж е изцяло хранителен кът, съставен от няколко тематично украсени зали: зала за шоколадови изделия - ще намерите всякакъв вид шоколадови бонбони: трюфели, с фини нишки от 24 каратово злато или със сурови ядки и лют пипер, зала за сладкиши - тук имаме всевъзможни вариации на известните френски макарони, еклери. Зала с рибни деликатеси - хайвер от белуга,екзотични риби и октоподи, зала за готови ястия - където може да похапнеш английски пай с месо, прочутите fish and chips, суши или каквото ти душа иска от световната кухня. Може да пропускам нещо, но всичко е така цветно и впечатляващо, че просто изпиваш с очи, а не с памет.  Зала за сувенири и подаръци (оттам може да купите прословутите меченца и кутийки с чай, които повярвайте ми не са никак евтини). Има собствена пекарна, където продават най-вкусните мъфини с боровинки на света и по мое мнение - цените на тестените изделия от пекарната са много ниски в сравнение с други лондонски пекарни, всичко е топло и ужасно вкусно, така че посетете Harrods дори само, за да се насладите на тези кулинарни изкушения и атмосфера. Следващият етаж е за козметика - този рай няма да го обсъждам, следва етаж за висша мода, етаж за по-достъпна мода, етаж за принадлежности за дома и може да има още, но вече не си спомням :) Оказа се, че най-скъпите имоти в Лондон са именно в съседство на Harrods поради завишения интерес от страна на руснаци и араби. А, аз все си мислех, че е квартал Nothing Hill :)



Нямаше как да пропуснем да се щракнем под известните зелени тенти :)
Fish and Chips с Blueberry Muffin :)



Следващият ден беше отреден за Victoria and Albert Museum. За разлика от други градове, в Лондон повечето музеи са безплатни: The British Museum - където се съхранява известния Розетски камък, The Natural History Museum - населен със скелети на динозаври,The National Gallery - където за първи път видях слънчогледите на Ван Гог и други известни творби (от октомври започва изложба с картини на Рембранд, направо полудявам). Има дори дори отделна галерия с портрети, посветена на династията на Тюдорите - National Portrait Gallery, лично на мен ми беше любопитно да видя как са изглеждали Хенри VIII и фаталната Ан Болейн. Така че, задължително ги посетете, а и не може да се оправдаете с висока входна такса, тъй като липсва такава :). Малко се отнесох, да се върнем на Victoria and Albert Museum, кръстен на кралица Виктория и съпругът й Алберт, един от най-интересните световни музеи посветен на изкуството и дизайна. В основните зали има всевъзможни антични скулптури, малък прекрасен фонтан и дори галерия с иконопис.. Има експозиции посветени на булчинските рокли, картини, на бижута, много разнородни тематики. Музеят Victoria and Albert е прекрасна дестинация за посещение и заради своя голям вътрешен двор с изкуствено езерце, където може да полежиш на тревата наслаждавайки се на красивата архитектура и цветните хортензии. Музеят притежава възхитително кафене с невероятна атмосфера и дизайн :))




В основната зала на Victoria and Albert Museum

Дворът на Victoria and Albert Museum


The National Gallery

The National Portrait Gall



В противовес на спокойствието, което цари във Victoria and Albert, съседният на него Natural History Museum е винаги препълнен от желаещи за близка среща с динозаврите. Моята племенница пощръкля докато чакахме на опашка, но не мога да се оплача вляохме бързо :) има различни секции за естествени камъни, бозайници, динозаври, морски обитатели, часове няма да ви стигнат, за да обиколите всичко. Ние разгледахме динозаврите и си отделихме време, за да се отбием в къщата на Пеперудите, кацнала отвън до музея.






Входната зала на The Natural History Museum, малко отрязахме главата на динозавъра

 




Следваща спирка Picadilly Circus - емблематично кръстовище известно с усиления си трафик, фонтанът с конете, където едвам се вмъкнахме за снимка. Последва разходка по Bond Street и Oxford Street, задължително посетете тези улици, това вече са булеварди за пазаруване. На Oxford Street има 6-ст етажен магазин за всевъзможни детски играчки и ако не сте загубили детското в себе, а дори да сте, си струва да го посетите. Същото важи за магазина на Disney или за работилницата за мечета :) Решихме, че трябва да минем през Victoria Secret - беше огромна блъсканица, цените са супер завишени и лично аз не препоръчвам да пазарувате оттам. Сигурно сте чували за верига магазини Amber Crombie и тяхната политика за красиви модели, които дефилират между вас, докато пазарувате. Е, аз не бях. Решихме да се запознаем по-отблизо с това чудо и още на входа бяхме посрещнати от красив shirtless момък по дънки, с който да се щракнем за спомен. Спокойно, детето не се снима :))



Shaftesbury Memorial Fointain
С Лили и Стефани пред фонтана с конете
Picadilly Circus



До момента на съзнателния си живот съм посетила дворците: Версай - Париж, Долмабахче - Истанбул, Шонбрун - Виена и реших, че сега е момента да затворя кръга с Бъкингам - Лондон. Единствено през август, кралската династия напуска Buckingham Palace и единствено тогава някои части от него са отворени за туристи. Докато чакахме часа си за посещение (резервирахме билетите онлайн и отново чакахме на опашка за около 30-40 мин. докато влезем, билетът за възрастен е 18 GBP), се насочихме към St. James Park в съседство до двореца. Някои деца нахраниха патките и лебедите, а други се излегнаха на шезлонг :) Кралският парк е много приятен и разтоварващ. От сега ви предупреждавам, в двореца е забранено да се снима, общо взето минахме през повечето кабинети и официални зали, дори разгледахме експонатите от усилено рекламираната изложба Royal Childhood  - предимно играчки и дрешки на кралските наследници (да, там беше и прословутата рокля-роба, с която беше кръстен принц Джордж). Принц Чарлз е бил много чаровно хлапе карайки своя мини rolls-royce, а вижте го сега ............ В края на обиколката попадате в павилион с всевъзможни сувенири :) много си харесах кралски сервиз за чай, но цената му беше височка и реших, че мога да продължа да си пия чая в обикновената ми чашка :)



 

Храним патиците
Buckingham Palace




Няма как да пропуснете и Hyde Park, ние попаднахме в частта където се намира паметникът на Кралица Виктория, точно срещу Royal Albert Hall. Снимахме се за спомен, нахранихме една катерица със сладолед :) и се оправихме да пием следобеден чай :)








Тъй като и преди сме били със сестра ми, а и малката се интерисуваше повече от животинки и шаренийки, решихме да пропуснем Tower Bridge  и Coven Garden :) ще ви кача снимки от предишни мои пребивавания, за да онагледя разказа със снимки. За Tower Bridge  и кулата ще кажа, че никога не съм влизала вътре, но и не изпитвам желание, някак си ми действа подтискащо този последен преход с лодката по Темза към каменните и непробиваеми стени. Coven Garden е сладък пазар, чиято слава е малко пресилена, кокетни сергийки с всевъзможни неща: плодове, зеленчуци, домашни сапуни и мазила.



Coven Garden



 Другото нещо, освен забележителностите, което ценя много в Лондон, е храната. Тук има невъобразимо разнообразие от всякакви ресторанти и кухни - непалска, тайландска, китайска, мексиканска, американска, индийска. Единственото условие е да си съгласен да експериментираш. Аз съм голям чревоугодник и мога с години да да говоря за храната и нейното приготвяне :) а тук, всичко е приготвено с качествени продукти, голяма доза фантазия и много много дребни детайли, които радват окото и небцето :) Независимо дали ще хапнеш традиционната английска закуска (чиято лека версия препоръчвам), уличен хот-дог придружен от гофрета с ягоди или пък следобедни антипасти с козе сирене и пресен босилек върху канапе от топъл селски хляб, поръсени с пресни розови домати в някое италианско ресторантче, трябва да можеш да се насладиш на мига и заобикалящата обстановка.


 



Една от вечерите седнахме на Ливански ресторант и аз се престраших да си взема типичното за тяхната страна ястие - пилешко с лимон, маслини и кускус. Много е гадно :(( лимоните се държат в някаква марината и бяха придали на кускуса и месото отвратителен вкус. По мое мнение, ако ходите в Ливанска ресторант заложете на хумуса и фалафелите гарнирани с агнешко, тези вкусотии си ги бива.






И да завършим кулинарната пауза със следобедния чай. Знаете в Лондон чаят е нещо свещено, но самият процес на поднасяне и вкусотийките към него се е превърнал в запазена английска марка. И преди съм била с Лили на чаено парти, което се осъществи в залата на хотел Park Lane, но този път решихме да заложим на нещо не толкова sophisticated  и просто пийнахме английски чай с мляко в компанията на няколко плодови тарталети и scons. Е, поне за scons ще ви разкажа, това са типичните британски кифлички, които се поднасят още топли с прясно бита сметана и плодов конфитюр. Няма как да минете без тях, обезателно ги опитайте:)






Аууууу, за изпроводяк от дългия ми и надявам се интересен за вас пост, висъветвам да посетите Kew Royal Botanic Gardens. Намират се доста далеч до Гринуич, мисля че се води зона 5 и трябва допълнително да заредите Oyster Cart-а с парички, но Кралската Ботаническа градина си струва. Този път пропуснахме, защото денят, който бяхме предвидили не достигна. Качвам снимки от предишно мое ходене - има малка къща на лилиите с езерце, китайска пагода и павилион, японски вишни. Има гори от розови храсти и всевъзможни тропически красоти в стъклената оранжерия. Входът по спомен беше около 180 GBP като не чакахме на опашка.









 Надявам се, да съм ви била полезна, ако планувате екскурзия до Лондон и пътеписът ми да ви е харесал :) За четвъртото ми посещение (да се надяваме, че ще има такова, Лили!) си оставям замъка Windsor и Stonehenges за десерт :)) А, на вас, Сладури, ви пожелавам много хубави емоции!

SHARE:

21 коментара

  1. Искам пак таааааам! Благодаря ти за поста, много ми стана хубаво да видя отново Лондон :)

    ОтговорИзтриване
  2. Отговори
    1. Ей, Сладурка :) кога ще дойда до Варна :))??

      Изтриване
    2. О, ако идваш задължително пиши :) Иначе отдавна не се бях зачитала толкова много в пътепис... направо, ако беше книга с кориците щяха да я изяда, както се казва :ДД Обезателно ще го прочета пак, ако ходя до Лондон. Както на много хора ми влиза в топ дестинациите за посещение :)) Хубави снимки! Изглежда приказно и вие сте хванали хубаво време ;)

      Изтриване
    3. Мерси, както винаги си супер сладка и мила :) за времето колко се притеснявах да не завали някой дъжд особено заради малката, но имахме супер късмет :) пожелавам ти да го посетиш по-скоро :)

      Изтриване
  3. Охх, напълно съм съгласна с мнението ти. Била съм там и определено върна много хубави спомени с този пост :))

    ОтговорИзтриване
  4. Майче, пишеш много увлекателно и смятам, при своето първо посещение на Лондон, да използвам поста ти като пътеводител! Благодаря ти за удоволствието, което ми достави! Пожелавам ти още много вълнуващи дестинации! :)


    Женя Стоева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много Женя, много ценя твоето мнение :) ами надявам се да съм полезна, все се опитвам да вложа повече полезни факти отколкото сладки приказки, но не винаги ми се получава. Още веднъж благодаря, че се отбие:)

      Изтриване
  5. Майче, толкова си стилна, на снимките само теб гледах, а не Лондон.
    Много добре си се справила имаш моите поздравления, и също големите обеци много ми харесаха. Стоят си супер с тази обемна коса. Ако не си я топирала веднага казвай какви продукти ползваш..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, много си мила, обаче да ти кажа, бях предварително подготвила едни съчетания на дрехи за всеки ден, прнципно процедирам така :) обаче заради променливото време постоянно променях комбинациите и накрая все имах чувството, че не изглеждам никак добре :) относно големи обеци, накупих си такива от магазинче, което се казва Е'Еlements, намира се на Витошка, има ефектни и същевременно евтини бижута. Супер доволна съм и ги съчетавам със всичко :) Относно косата, аз съм с естествено къдрава коса и принципно си имам обем в корените, ходя на фризьор, когато искам чуплива с преса или изправена коса. Тогава ми я топира в корените, за да издържи повече :) Иначе продуктите за коса, които използвам са на Macadamia - дълбоката маска, шампоана, гребена и крема, който не се отмива за финал :) май се поолях с този дълъг коментар :)

      Изтриване
    2. Много мерси за дългия коментар даже :))
      Ще ти пиша един мейл, защото имам едни планове и виждам, че си падаш по екскурзиите :))

      Изтриване
    3. Никакъв проблем, ще очаквам. Сега подготвям нова по случай 30-сет годишнината ми :)

      Изтриване
  6. Ах, как хубаво ме разходи! :) Пак да ме "водиш" скоро :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ах, безкрайна красота.Голяма мечта ми е да посетя Лондон и се надявам един ден да се сбъдне :)) Дотогава ще се радвам на прекрасни снимки като твоите :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила, пожелавам ти в най-скоро време да посетиш този град :)

      Изтриване
  8. Много хубав пътепис, поздравления. Определено беше много полезен, особено както планирам едно пътуване догодина :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много си сладка в розово и синьо <3 <3 <3

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви, че прочетохте ревюто ми и ще се радвам да оставите коментар!

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig