сряда, 19 октомври 2016 г.

Summer trip to Dubai

Здравейте Момичета,



В началото на август с майка ми сестра ми си организирахме женска екскурзия до Дубай. Въпреки хилядите предупреждения, че ще изгорим от жега и  прогнозираните 50 градуса, отидохме, видяхме и дори оцеляхме :) Дубай никога не е присъствал в списъка ми с лелеяни дестинации, но тази арабска приказка си заслужава да бъде видяна. Като започнем от високите небостъргачи, които сякаш опират в небето, пищният ориенталски лукс вплетен във всичко заобикалящо ни и стигнем до екзотичната и непозната култура на местното население.






Разглеждайки снимките в телефона си осъзнах, че от старание да си направя възможно най-качествени селфита, съм пропуснала да снимам много от забележителностите. Факт, който няма как да променя, но пък ще ми послужи като извинение за постната откъм снимки публикация.

Но нека пристъпим към същинската част. Пътуването ни се осъществи чрез съдействието на туристическа агенция, а за полетите се доверихме на Fly Dubai. Полетът е директен, трае около 5 часа и имате възможност да се насладите на разкошната гледка над нощен Дубай.
Както можете да се досетите поради неимоверно високите температури пропуснахме белоснежната джамия в Абу Даби, както и вълнуващото сафари в пустинята. Но в космополитен град като Дубай определено няма как да скучаеш.










Двата най-посещавани мола са: Mall of Emirates - известен с реална ски писта и Mall of Dubai  - най-големият мол в света с топла връзка до най-високата кула на света Burj Khalifa. Всъщност двете сгради са долепени една до друга. Явно Дубайският народ си пада по грандиозните проекти. На територията на Mall of Dubai имаме хотелска част (включително хотелът на Армани), лазурно сини лагуни и ориенталският базар Al Bahar. Именно в лагуната под Burj Khalifa се провежда Dubai Fountain Show, където хиляди галони вода се изливат за секунди, окъпани в разноцветна светлина. Отново това е най-големият фонтан на света, не че съм очаквала нещо друго!

Dubai Mall може да се похвали и с наличието на ледена пързалка, но това е факт, който някак си подминах без интерес, при положение че и в софийските молове има такава. Но, виж аквариумът и небето обсипано със звезди наистина изумяват. Може да заплатите допълнително парички и да преминете през стъкления тунел на аквариума измежду обитателите му или просто като мен да стоите отстрани и да се наслаждавате на спокойствието, което цари в морският свят.






Предварително си бяхме закупили билети  за At the top - организирано посещение на 124-ят етаж на Burj Khalifa (60$ на човек), също така бяхме запазили ден и час (спряхме се на 14:00 ч. защото искахме да е в светлата част на деня). В уреченото време, хванахме едно такси и се потопихме в дебрите на Mall of Dubai.








 Входът към асансьора, който ще ви отведе до  124-ят етаж на кулата се намира на ниво партер. Имаше опашка, но всичко е така добре организирано, че не се е наложи да чакаме повече от 5 минути. Умишлено затъмненият асансьор отмерва изминатите метри и се движи така бързо, че не усещате кога вратата пред вас се е отворила. Излизайки от тъмната кабина, бивате буквално заслепени от ярката двевна светлина и разкошната панорамна гледка, която се открива пред очите ви. Няма времево ограничение на престоя в обсерваторията, така че може да се насладите колкото желаете върху разгърналият се пред погледа ви Дубай. Най-добри снимки се получават на остъклената открита тераса поради естествената светлина. Погледът ви ще се плъзне през тюркоазенo сините басейни, ще премине през сивия бетон, който рязко контрастира с бляскавото стъкло на небостъргачите, за да стигне далеч до хоризонта, където започват пустинята и океана.  Поне за няколко секунди ще се откъснете от реалността. В построяването на кулата са участвали множество инженери и архитекти от цял свят и по пътя надолу по коридора може да хвърлите бърз поглед върху информационните табла с техните снимки и история. Пътят наобратно ви отвежда в сувенирния магазин, където може да напазарувате различни умалени макети на Burj Khalifa.









 





Тъй като имахме достатъчно време за убиване, а искахме навън да се стъмни, за да наблюдаваме шоуто с фонтаните, решихме да се отдадем на малко шопинг. Има всевъзможни марки за всеки вкус и джоб от Abercrombie & Fitch до Louis Vuiton. Блогърското сърце не ме предаде и усилено ме теглеше към местната Сефора, която не пропуснах да разгледам. Искам да вмъкна една забележка, че Дубай е изключително скъп като дестинация за пазаруване, особено що се отнася до европейските марки. Артикул от любимата ми марка италианско бельо намален със 70%, беше на същата цена, на която го бях видяла като нова колекция няколко месеца по-рано в Гърция.  Тъй че помислете дали си струва.


 

 



Друга задължителна атракция за снимки е водопадът със скулптурите на скачащи плувци.  След като се щракнахме за спомен, седнахме да хапнем в ресторант Carlucho's. Тук е момента да споделя, че това е възможно най-неалкохолната екскурзия, която съм имала. Не съм сигурна дали сте запознати, но в Дубай алкохолът е забранен и не се сервира на повечето места. Може да пийнете чаша вино  в хотела си или по-рядко в някой ресторант, който има разрешение за сервиране на алкохол. Но дори и да намерите заведение, където да поръчате спиртни напитки имайте предвид, че цената е достатъчно висока, за да ви откаже :). Една чаша вино беше от порядъка на 20 долара.









Представлението с фонтаните стартира точно в 19:00 ч. като е необходимо да отидете 15 мин. по-рано, за да хванете по-предни места, защото с напредването на времето тълпата наоколо се увеличава.  Нямам думи да ви опиша перфектния синхрон между арабска мелодия, хиляди светлинки и  стотици блеснали от вълнение очи, вперени в тази водна феерия. Не съм и предполагала, че водата може да танцува! Изчакахме и следващото шоу от 19:30 ч., което беше доста по-различно от предходното. Този път музикалният съпровод беше класиката на Michael Jackson "Thriller". Водата изцяло промени ритъма и водните фигури, които описваше във въздуха. Тъй като светлинното шоу се провежда в лагуната на Burj Khalifa може да наблюдавате фонтаните от моста, който свързва Dubai Mall с базара Аl Bahar, a фонът да  бъде величествената кула, която между другото променя цветовете си спрямо различни случаи и празници. Забравих да кажа, че може да наеме лодка и плавате в лагуната.














Но нека да поговорим за пазарите в Дубай или както още ги наричат Souk. Имаме общо 6 пазара: на златото, на  подправките, на платовете и други. Souk Al Bahar не е типичният ориенталски базар като този от филма "Сексът и Градът" Част 2, където Кари срещна Ейдън и си загуби ума и документите на сергията за обувки. Al Bahar се намира в красива постройка, свързана посредством мост с Mall of Dubai.
В магазинчетата може да намерите скъпоценни бижута или пък уханни екзотични масла и парфюми. Няма да споменавам ефирните платове осеяни с кашмирени шарки или изящно изработените кутии за бижута. Тук може да закупите местни сладкиши и деликатеси. Заслужава си да се разходите дори само като наблюдател.














Остана единствено частта с облеклото, която предполагам ще интерисува всички дами. В интерес на истината не видях никакво ограничение какво да носим като чужденки. На плажа си бяхме по нормален бански от половинки, през деня се разхождахме по къси панталонки и тениска. Вечер спокойно носехме лежерна рокля с тънки презрамки. От никъде не съм дочула забележка или пък осъдителен поглед. По-скоро бих казала, че младите забулени мюсюлманки ни гледат с едно прикрито любопитство. Самите те са доста премерени в жестовете си и начин на изразяване и моята гръмогласност леко ги смущаваше. Направи ми впечатление, че по-заможните освен задължителните аксесоари чанта и обувки на Chanel или Dior, могат да се отличат от останалите по материята, от която са изработени буркхата или хижаба (дрехата и кърпата, с която се забулват). В съзнанието ми винаги е изниквала черна одежда, която не се отличава с нищо освен с еднообразието си. Но, тук видях че тази дреха може да се преобрази посредством тънка като паяжина дантела, мъниста и камъни. Друго нещо, което ме впечатли е техният стил на гримиране - толкова силен и същевременно така съблазнителен. В аптеките се продават арабски марки декоративна козметика, които включват карбонено черни каяли за очи, меки моливи за вежди и множество продукти за устни. Между другото цените на артикулите са доста високи.


С това приключва моята арабска приказка, като за финал си пожелавам отново да се върна на това място някой ден, за да мога да посетя и Абу Даби. 



SHARE:

Няма коментари

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че прочетохте ревюто ми и ще се радвам да оставите коментар!

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig