четвъртък, 21 юли 2016 г.

Trip to Oxford England

Здравейте Момичета,

 Позагубих се малко, но пък все пак сме лято. А, това предвещава повече пътувания и положителни емоции. Миналата седмица се върнах от Лондон и бързам да ви споделя своите впечатления от едно разкошно местенце, само на час разстояние от английската столица - град Оксфорд. Още от сега правя уточнението, че повечето снимки са дело на сестра ми Живка и съм изключително благодарна, че ми позволи да използвам тези прекрасни кадри. Сами ще видите, че определено има око за детайла.







За да стигнете до Оксфорд е необходимо да вземете влак от гара Падингтън (Paddington station), като Оксфорд се пада спирка номер 2. За съжаление забравих името на финалната дестинация, която да посочите, купувайки билета, но служителите са винаги толкова любезни, че ще ви съдействат без никакъв проблем. Няма да има мрънкане и тюхкане :) Цената на билета е около 16 паунда в посока. Влаковете са пълни както със студенти, тъй като Оксфорд е седалище на един от най-старите и известни в света университети - Оксфордския, но също така и с жители на градчето. Както споменах пътуването минава повече от леко и неусетно.



 

 




Пристигайки в Оксфорд се оказвате в сърцето на града - Карфакс, от където тръгват четири главни улици, ориентирани по посоките на света. В центъра са разположени много заведения за хапване, както и магазините на популярни брандове. Сега е момента да спомена, че тук открихме ресторантче от веригата на небеизвестния Джейми Оливър. Препоръчвам ви ако имате време да се отбиете, защото освен на великолепната храна (хапнахме прясна паста с краб, лазаня със спанак и паста с мастило от сепия и морски дарове), ще имате възможност да се насладите и на чаша ароматно розе. Цените са доста прилични на фона на всички останали ресторанти в Обединеното кралство (цената на основно ястие е от порядъка на 10-14 паунда).






Не мога да ви обясня ясно маршрута, по който поехме, но като всеки турист просто трябва да се доверите и да се оставите потока от хора да ви отведе в правилната посока. В нашия случай до обширен парк, който води към Ботаническа градина. По пътя се редуват тучни зелени поляни и завладяваща архитектура - обширни имения, кокетни къщурки, замъците изскачат буквално иззад всеки храст.










По мое мнение Ботаническата градина не би ви впечатлила, особено ако преди това сте разгледали Kew Gardens в Лондон. Въпреки скромния си размер, все пак мястото е по своему приказно и ми напомня на един малък лабиринт, но не на Фавн :)


 




И идва моментът - "Вземи ми, лодкарьо, в своята ладия лека!"
Разходката с лодка е нещо, което не бива да пропускате в никакъв случай. Ние бяхме три момичета и ни настаниха върху меки дунапренени възглавнички в лодка тип ладия с млад лодкар. Цялото преживяване трае 30 мин., като правите един полукръг из Оксфордския канал. Цената е 10 паунда на човек и си струва всяка стотинка. Може да си наемете и водно колело или пък лодка на самообслужване (тоест да гребете сами), но като видяхме азиатците колко са зле и как на няколко пъти блъснаха лодката ни, директно ви забранявам. Тъй като обиколката е толкова захаросано романтична, нямаше как да не се отдадем на подобни мисли и единно заключихме, че дори мъжът до вас да е умел гребец, не му позволявайте да разваля момента с гребане, а просто си наемете лодка с лодкар, за да уловите тези така сладки моменти. Понеже нямаше мъже, с които да споделим тази романтика, със сестра ми решихме да заложим на нещо изпитано -  чаша разхлаждащ PIMM'S. Ако не сте опитвали тази тъмно кафява алкохолна напитка, веднага поправете този пропуск. Благодарение на плодовия си вкус в комбинация със сода и прясна метна, този ликьор разхлажда небцето, оставяйки приятен послевкус. Също като при сангрията се слагат всякакви сезонни плодове, а някъде добавят дори и краставица и домат!!!!!!!








Доволни и замаяни  продължихме към Magdale College. Входът за колежът е 3 паунда на човек, а работното време е до 7 вечерта (предвид миналогодишният ми опит с Windsor Castle, това е направо безбожно късен за посещение час). В никакъв случай не се скъпете и разгледайте колежа. Всъщност ще имате достъп само до общите части+параклис, а също до красивата градина, осеяна с белоснежни хортензии (любимите ми цветя). Ние попаднахме на типичната английска сватба и бяхме просто очаровани от финеса и класата, с които дамите носеха своите екстравагантни шапки и шокозни тоалети. Мъжете в повечето случаи са с цилиндри и редингот. Вярвайте ми все едно присъствах на сцена от филма "Четири сватби и едно погребение" с Хю Грант.


 

 




 




Тъй като пристигнахме сравнително късно в Оксфорд, нямахме време да отскочим до Оксфордския университет, но си взехме по един ключодържател с меченце с тога (явно символът на града) за спомен. Сега като разглеждам снимките осъзнавам какви късметлийки сме били да улучим топъл и слънчев ден, предвид капризното британско време. Надявам се да ви е било интересно и да съм ви дала поне малък повод за усмивка.



SHARE:

Няма коментари

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че прочетохте ревюто ми и ще се радвам да оставите коментар!

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig