сряда, 11 ноември 2015 г.

Visit Windsor Castle

Здравейте Момичета,


Наскоро ме хвана носталгия по изминалото лято и преглеждайки снимките и спомняйки си прекрасните моменти, установих че не съм ви разказала за едно много красиво място, което посетих - замъка Уиндзор. Това е най-старият замък във Великобритания, а същевременно най-големият обитаван замък в света. Друг интересен факт е, че там е погребан Хенри VIII заедно с любимата си трета съпруга Джейн Сиймур ( историята на кралят, сключил шест брака винаги ми е напомняла за зловещата приказка на Шарл Перо -"Синята брада" и неговите злощастни невести). Но, май избягах от темата, замъкът се намира само на 30 км. от Лондон  в гр. Уиндзор, Бъркшир - хващате влак от гара Падингтън (кръстена точно като мечето с широкополата шапка и изтъркания куфар от едноименната книга) и за по-малко от час сте там.





Не знам дали съм ви разказвала, но съм запленена от архитектурата и атмосферата, която носят  жп гарите в Лондон (оказа се, че и в Амстердам). Все едно се намирате в друго измерение, съвсем различно от нашата реалност. И преди съм ви споменавала за препратките с филмите за Хари Потър - перонът, красивите витражи и парапети от ковано желязо. Пътуването е извънредно комфортно, защото винаги има място къде да седнете и излизайки от града ви се предоставят доста красиви гледки за очите.

Гарата на град Уиндзор е превърната в  приятен шопинг център с фенси ресторантчета, където да отдъхнете. Моят съвет е да пропуснете хапването там, защото по-късно ви очакват по-хубави местенца за дегустация на местният специалитет fish&chips.







Интересното е, че за разлика от други замъци с подобен мащаб, този не е разположен извън града, а напротив - намира се в сърцето му. Следователно излизайки от гарата и следвайки върволицата от туристи се оказвате в центъра на оживено кръстовище с паметник на кралица Виктория по средата, весели цветни къщи наоколо и замъкът Уиндзор срещу вас. Пред крепостните стени има зелени тревни площи, където може да се излегнете наслаждавайки се на рядко показващото се за региона слънце.



 





Тук е момента да спомена, че за съжаление не успях премина крепостните стени на замъка и да разгледам вътрешността му, нито да зърна прословутия параклис "Сейнт Джордж" разположен в двора. Причината - прословутият ми туристически късмет този път не проработи. Спомням си, че и преди съм ви разказвала за практиката ми да посещавам много известни обекти тип музеи в по-късните часове на деня  (след 4 часа следобед) с цел да избегна огромните навалици от хора. До момента никога това ми решение не е претърпявало крах и смея да се похваля, че не съм чакала на опашка нито за Лувъра, нито за Парижката Св. Богородица или пък Музеят на Ван Гог. Е тук, обаче англичаните ме изненадаха неприятно.

Типично по женски се замотахме повече от необходимото по пътя и часът беше около 2 когато застинахме в страхопочитание пред главната порта. Очакваше ни неприятна изненада под формата на километрична опашка от чакащи туристи. Единодушно взехме решението, че вместо да се редим напразно, може да се разходим по главната улица, да позяпаме по магазините, да вкусим от великолепието на местната атмосфера (разбирайте - пийване, хапване и снимки) и едва към 5 часа когато ще е още светло и топло да се наредим чинно пред входа. Е, всичко описано го направихме (за това малко по-надолу), но когато се върнахме към 4:30 часа се оказа, че 4 часът е бил последният час за посетители и после вратите хлопват буквално пред носа ти. Целият този протяжен разказ не ви го спестих, за да ви обясня причината за липсата на снимки от вътрешността на замъка. За съжаление ще трябва да се задоволите само с такива на замъка отвън. А забравих, входът щеще да ни струва по 20 GBP на човек.











Както споменах, идеално уплътнихме времето си през най-хубава и слънчева част на деня. Около замъка е пълно с павирани романтични улички, населени с кокетни бистра или типичните английски пъбове. Дори и да не сядате, не пропускайте тази обиколка из сладките капанчета, защото освен на любопитни туристи може да се натъкнете и на местните жители. В случая, минавайки покрай една старинна работеща църква, присъствахме на типичната английска сватба (все едно бях на снимачната площадка на филма "Четири сватби и половина" с Хю Грант). Дамите бяха облечени в официално облекло в пастелни тонове със задължителният аксесоар за всяко светбено тържетво - ефектна шапка. Господата бяха с редингот и с цилиндри на главата, дори и хлапетата, а  някои почукваха допълнително с бастунче по паветата. Успях да направя няколко бързи кадъра.











А това е известното ястие fish&chips (панирана риба с пържени картофи). Тук извадихме късмет, защото рибата беше много прясна, а картофките не бяха бланширани. Поляхме с чаша розе, защото се оказа, че заведението не предлага така популярния ябълков сайдер.






След обилното хапване задължително се спуснете към реката, защото гледката е прекрасна. Може да се повозите на лодка, да нахраните лебедите или просто да си вземете сладолед и да се пошляете на воля. При всички случаи няма да забравите тази разходка.








Уиндзор е една красива и разнообразна дестинация от забързания голям град. Ако разполагате с повече дни или ви е повторно пътуване до Лондон, задължително се отбийте до замъка, но ако сте за първи път в Англия и тепърва трябва да видите другите забележителности, моят съвет е да отложите посещението, защото пътешествието до там отнема около ден, ако желаете да му се насладите качествено. И накрая малко смях, като ви поствам снимка с надпис, позициониран над тоалетната чиния в едно заведение в Лондон.








SHARE:

4 коментара

  1. Мая, страхотен пост! И се радвам на честите ти публикации напоследък. Мен най-много ме впечатли аутфита ти :)) Много ми харесва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Мари, благодаря ти за милите думи. Когато работата в офиса ми идва в повече не успявам да смогна, но напоследък намерих баланса :) Поздрави и целувки.

      Изтриване

Благодаря ви, че прочетохте ревюто ми и ще се радвам да оставите коментар!

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig