неделя, 14 декември 2014 г.

Dirty Thirty Adventures in Rome


Здравейте Момичета,

Не се лъжете по заглавието,  подвеждащо е ! В тази публикация няма нищо "dirty" освен 30-те ми годинки. Но, пък има толкова много впечатления, снимки и спомени, че постът ще бъде неимоверно дълъг, но надявам се не приспиващ.

Отдавна исках да посетя Рим, естествено го бях замислила като романтично бягство с мъжа, но тъй като той бе във "вечният град" преди мен, биейки се на арената като истински гладиатор (за това друг път), сестра ми реши да ме изненада със страхотен и незабравим подарък по случай 30-я ми рожден ден, а именно екскурзия до Рим.

Няма да ви отегчавам с излишни приказки около приготовленията и самото пътуване, само ще спомена, че Alitalia ме разочароваха много и никога не допускайте смъртоносната грешка като мен да се качите гладни на борда на техен самолет. За това пък в Рим бързо наваксахме откъм тестени изделия :) Малка вметка, такситата от летище Фиумичино до града са с фиксирана тарифа 46 €.


Равиоли със спанак 


"Всеки живот, добре преживян, е дълъг живот." Леонардо Да Винчи

Италианците  осъзнават тази максима и  целенасочено я спазват. Тук наистина ценят свободното време и знаят как да се забавляват.  В паралел с останалите две столици, които посетих, се усеща една огромна пропаст. Няма я тази мултикултура и динамичност като в Лондон, липсва студеното превъзходство и романтично винтидж усещане на Париж. Тук дори крайпътното камъче ще ни разкаже история, толкова древен и велик е този град (или просто ще видиш на витрината Мики Маус като Марк Антоний :) И същевременно срещаме едни хора, които сякаш са забравили забързаното ежедневие и просто разпускат сред смях и глъчка в компанията на приятели. В Рим сякаш времето е спряло, тази лежерност, която е обхванала местните започва да се предава и на теб и ти просто спираш да бързаш за поредния монумент, оглеждаш се, за да попиеш мигновената красота а се наслаждаваш на шарения живот около теб с чаша вино.









Октомври е много подходящ месец да посетиш Рим, защото температурите са 30 градуса, а въздухът не толкова горещ. Предварително бях изготвила програма за желаните обекти, като в последствие решихме да го караме лежерно и ако ни се поседне от време на време да пийнем чаша бяло вино, да не се стресираме, че сме изпуснали някоя и друга галерия.

Имате богат избор на хотели, но като цяло локациите са две:по-новите са разположени около гара Термини, която е по-отдалечена от центъра и просто се налага да използвате повече метрото. Второто място, което ние предпочетохме е около площад Испания. Там вече се намирате на пъпа на града, в близост до всички добри места за пазаруване, на 10 минути пеша от Колизеума и на 20 от Ватикана. Единственото неприятно условие е, че хотелите са много по-скъпи и същевременно малко по-старинни. Ние спахме в хотел, в който са снимани доста италиански филми с участието на София Лорен и чувството е наистина велико :)

Тадам, ден първи - посещение на Национален паметник на Виктор Емануил II , наричан още Олтар на Родината. Намиращ се между площад Венеция и хълма Капитолий, този красив паметник от бял мрамор е построен в чест на първия крал на Обединена Италия - Виктор Емануил II. В сградата се намира музей на италианското обединение, който пропуснахме. Гледката от терасите, която се открива е невероятна.

Паметник на Виктор-Емануил II



Отдясно се намира триумфалната Траяновата колона, построена през 113 год. в чест на победите на император Марк Улпий Траян над даките. Тридесет метровата колона е украсена по цялата си височина с  барелефи, изобразяващи сцени от битките с даките. Интересен факт е, че в основите на колоната се намират Траяновите останки, на върха обаче вместо статуя на императора  е статуята на Св. Апостол Петър (?).

Траянова колона

В анфас пред вас се простира площад Венеция  - един от най-посещаваните и оживени площади.

Площад Венеция



Около паметникът на Виктор Емануил II са и руините на Римския форум (Forum Romanum), или форумите на императорите Август, Цезар, Траян, Нерва, които в древността са били застроени части на Капитолия с храмове, арки, базилики и административни сгради.

Forum Romanum

Forum Romanum



Какво е чувството да си във вътрешната елипса на Колизеума, неописуемо. Още докато крачех към тази внушителна арена, се учудих колко силно бие сърцето ми, тъй като сетивата ти се изострят на макс. Сякаш съпреживяваш целия този спектакъл - влизайки чуваш буйните възгласи на жадната за зрелище и кръв тълпа, заставайки на мястото отредено за императора, сякаш се потапяш в дворцовия фалш и лукс, минавайки през катакомбите усещаш живо обречеността на някои от гладиаторите в битките или пък агресията и решимостта на победителите. Такъв взрив от емоции, съдби и спомени се преплитат в този за съжаление порутен и изтърбушен символ на победата и отчаянието. Всъщност Колизеумът е бил изключително великолепен амфитеатър, но биват откраднати и отмъкнати много  каменни блокове и елементи от мрамор от неговата фасада, за да остане в сегашния си вид.





Билетът за Колизея е 6 €, но ако решите да го закупите директно от входа на амфитеатъра, рискувате да чакате на огромна опашка. Препоръчвам ви да си закупите комбиниран билет за 12 € от входа на Палатинския хълм, защото опашката се състоеше от 7 човека, а плюс това можете да разгледате и останките от Римския форум в подножието на хълма :)

Арката на император Константин, се намира между Колизеят и Палатин на улица Via Triumphalis. Това е най-младата и най-голямата арка от общо трите древни арки около Форум Романум в Рим.




Време за малко сладолед от шам фъстък :)) или казано на италиански pistachio gelato.




Палатинският хълм


На върха на хълма Палатин се намира Капитолийският музей, където може да видите статуята на Капитолийската вълчица с Ромул и Рем. Легендата гласи : "Евандър, син на Хермес и нимфата Никострата (почитана в Древен Рим като Кармента) още преди Троянската война основава аркадската колония Пала̀нтеум (Палантий) на хълма, по-късно наречен Палатин. В подножието на хълма е пещерата Луперкал, където е живяла вълчицата, отгледала основателите на Рим - близнаците Ромул и Рем. Когато братята решават да основат град на мястото, където са отгледани, търсейки знамение от боговете Рем отива на хълма Авентин, а Ромул избира Палатинския хълм. И двамата братя получават знамения и въпреки че това на Ромул е по-силно, избухва кавга, в която Рем пада убит. Така Ромул основава град, който носи неговото име (лат. Roma) на хълма Палатин".



Другото нещо, което ще ви впечатли в Рим е растителността. Нагледах се на красивите иглолистни дървета Пиния, чиито семки се оказаха ядливите кедрови ядки.




За съжаление фонтанът Ди Треви се оказа в мащабен ремонт от страна на модна къща Фенди, така че просто ще пропусна каквито и да е снимки от мястото. На снимката по-долу, се намирам на прочутите Испански стълби, които гъмжат от седящи хора без причина :) На площад Испания се намира и фонтанът Barcaccia (грозната лодка).


фонтанът Barcaccia

Както вече споменах в Рим трябва да знаеш кога да спреш и просто да се отдадеш на малко удоволствие. А, какво по-хубаво нещо от това да изпиеш един разхлаждащ коктейл Aperol Sptritz на залязващо слънце в приятна сестринска компания




Ден първи завършихме на площад Навона, но за съжаление снимките ми се оказаха пълен провал. Един съвет от мен, не сядайте в ресторантчетата около фонтаните, наистина гледката е уникална, но храната не е толкова вкусна и качествена и отгоре на това е доста скъпа.

Ден втори - дестинация Ватикана. Тъй хотелът ни беше на 20 минути пеша от Папската резиденция, решихме междувременно да се щракнем в този красив парк за спомен и да пийнем пресен портокалов сок, който тук е изключително сладък.



Преминавайки огражденията на площад Св. Петър, се наредихме на една доста километрична опашка на чакащи да посетят храма Св. Петър. Площадът е изключително красив и е ограден от колонада проектирана от известния Бернини. В средата се намира египетски обелиск, докаран до Рим от император Калигула.

Часът беше около 12 и ми направи впечатление, че излизайки ктм 14:00 ч. опашката беше изчезнала. Входът за базиликата е безплатен, заплаща се единствено качването на купола и посещението на папските помещения +Сикстинската Капела.  Цените на сувенирите в базиликата и в сергиите наоколо са сходни като започват от 5 € нагоре. Един съвет, бъдете с дрехи, които покриват раменете и краката ви, защото един набързо купен обикновен шал специално за този повод от близките магазинчета ще ви излезе доста солено +15 €.


Базиликата Св. Петър



Базиликата Св. Петър се свързва с историята на папската институция, с Контрареформацията и с множеството художници, най-известният сред които Микеланджело, които са работили по интериора. Позволено е да снимате отвътре в храма като се предполага че самият светец Св. Петър е погребан под олтара.







От страната на Ватикана, на десния бряг на река Тибър ще видите изключително красивия замък на Ангелите. Според легендата през 590 г., по време на чумна епидемия, папа Григорий Велики видял на върха на крепостта Архангел Михаил, който сложил меча в ножницата си, което означавало край на бедствието. Оттам и замъкът получил своето име. Сент Анджело е архитектурен паметник, който е изпълнявал различни роли: тази на затвор, замък, резиденция на папите и хранилище на ценностите им. В момента е превърнат в музей, а почитателите на писателя Дан Браун, ще се досетят, че част от действието в романа му "Шестото клеймо" се развива именно там.

Мостът Сент Анджело
Замъкът Сент Анджело


Площадът на народа в Рим или Piazza Del Popolo е следващата дестинация. Задължително се качете на терасата отгоре тъй като се открива великолепна гледка към цял Рим :) допълнително може да убиете достатъчно време в градините.

Piazza Del Popolo



Последна спирка в нашето пътешествие беше Пантеонa, построен като храм на деветте божества на седемте планети от официалната религия в Древен Рим. Много красива постройка, която два пъти е била напълно опожарявана и днешния си вид дължи на последната реконструкция през 126 год. За съжаление не успяхме да влезем и да се полюбуваме на вътрешността на храма, тъй като беше неделя и се провеждаше в този момент меса. Площадът пред Пантеона е много живописен - красив фонтан, карети с коне, улични музиканти и малки кокетни кафетерии.

Пантеон



И сега малко за нощния живот, на който не успяхме да се насладим изцяло. Италианците са много услужливи и дружелюбни хора, истинско удоволствие е да общуваш с тях :) На снимката по-долу (съжалявам за лошото качество, но сервитьорът Роберто от Наполи беше вече малко замотан), може да видите една усмихната женска компания от пуерториканка, сръбкиня, французойка, италианка и две българки (ние), които бяха на съседни маси, но в крайна сметка ги обединиха в една., обсъждайки цяла вечер обичайните теми като мъже и пазаруване :) Както вече споменах жизнерадостни и общителни хора, с които можеш да се забавляваш истински.



Надявам се да ви е харесало да отпразнувате с мен 30-сет годишнината ми :)

SHARE:

15 коментара

  1. Йейй.. очаквах да направиш такъв пост и честно признавам си повече гледах снимките, защото исках да си припомня какво е да си в Рим. Много добре се е получило, а ти си повече от прекрасна!
    Посетих Рим по-миналото лято и останах наистина очарована от града. не си го представях така и, че ще ми хареса. Аз лично преpоръчвам Roma Pass. Спестява чакането навсякъде и важи за градския транспорт. Е, разбира се, зависи и за колко дълго си там. Ние бяхме за три дена и определено го оползотворихме, защото хотела ни бе в покрайнините и всяка сутрин пътувахме с метрото до центъра. Много жалко, че не сте успели да се полюбувате на пантеона. Ние ходихме там над три пъти.. просто е супер отпускащо вътре и някак успокоява атмосферата. Дори сега през следването ми избрах да пиша за нея, а самата ми лекторка на няколко пъти я споменава тази сграда, защото си е наистина уникална :))
    Много ми хареса поста! Благодаря <333

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна публикация!! Направо се пренесох в Рим!! И аз много искам да го посетя <3 Уникално място,много хубави снимки и ти си прекрасна :))

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна публикация ! Браво, много ми хареса 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има си хас :) с повече историческа насоченост :)

      Изтриване
  4. Най-любимият ми град <3 Прекрасни снимки, донесоха ми толкова спомени.За мен най-прекрасното място си остана фонтанът Ди Треви :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се следващият път да го видя в цялата му красота, Веси :) сега беше само прах и ъглошлайф :) няма пълно щастие.

      Изтриване
  5. Обожавам Рим и като гледам снимките ти има още много да разглеждам. Много красиви снимки!

    ОтговорИзтриване
  6. Майче, много хубав разказ, и двете със сестричката ти сте големи сладурани! Много обичам Рим, нямам търпение да посетя Италия отново :)

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасен пътепис, не знам в колко часа сте били на пиаца Венеция, че да я снимате толкова празна. Нито един път не съм виждала тази пиаца толкова пуста, за времето, в което живеех в Рим. Наистина си видяла много хубави места :)) Прекрасен начин да отпразнуваш рождения си ден :)

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотен пост, Майче! И на мен ми е мечта да посетя Рим :)

    ОтговорИзтриване
  9. Обичам Рииииииимммм <3 <3 <3 И много ти е хубава черната пола :))

    ОтговорИзтриване
  10. Ахх, Рим- Италия, обожавам я <3 Сигурна съм, че съм родена да живея там още от първия път, в който я посетих..може би за това се върнах още няколко пъти. И нямам търпение да я посетя отново, невероятна е <3 Снимките ти са прекрасни :))

    ОтговорИзтриване
  11. Ах,Рим!Това е следващата ми дестинация-мечта!Надявам се да имам възможност скоро да направя една ексурзия до Италия-Рим,Милано,Венеция,Верона и къде ли още не!Страхотна си!И не на последно място прекрасен подарък от сестричката ти <3

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви, че прочетохте ревюто ми и ще се радвам да оставите коментар!

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig